Prikbord 2020

prikbord 2019
prikbord 2018
prikbord 2017
prikbord 2016
prikbord-2015
prikbord 2014
prikbord 2013
prikbord-2012

prikbord-2011
prikbord-2010
prikbord-2009
prikbord 2008;
(oudste bijdragen (-2008]
7/7
Hele fijne aanbieding uit China
De titel van de junkmail zegt alles: Buy Carbon Rim or Wheel Get Free Vinyl Sticker!


7/2
Niet weer 85%!
Er is weer een helmdiscusssie opgerakeld, en de krant citeert weer een traumachirurg die weet dat helmen 85% van de hoofdletsels weten te voorkomen. Die 85% is een berucht nooit meer gereproduceerd naar boven afgerond getal, want dat komt uit de hele vroege Amerikaanse Thomson,Rivara, Thomson studie. Deze niet-statistici bleken twee verschillende groepen kinderen te hebben vergeleken: arme, niet verzekerde
op straat aangereden zwarte kinderen (geen helm) met oververzekerde witte kinderen die in het park van hun fietsje waren gevallen!


7/1
NEXT!!
volgende next best thing
De nieuwe productierun van der NBT is binnen

6/28
Klusje voor school
fotografeer een fiets
(c)Mirte Rijkholt Meesters

De dochter van een goede vriend doet een fotografieopleiding en moest een fiets fotograferen. Lijkt een simpele opdracht totdat je hier komt: wil je deze fiets of liever een hele oude, moet die glimmen of wil je verval, heb je nog een kleur in gedachten, wil je misschien deze fiets of liever deze?...? Toen de keuze uiteindelijk gemaakt was was de regen ook over. Van mij krijgt ze een dikke voldoende ;)


6/22
Winterfiets
trapas verwijderen

Als je een week kruipolie, heetstoken en een slagmoersleutel met de compressor op 11 nodig hebt om een bracketcartridge te verwijderen, kun je stellen dat het vastzat. Dat de cranks er ook niet afkwamen met nog bruikbare draad voor de cranktrekker, en de pedalen de schroefdraad ook mee naar buiten namen was al een indicatie dat het interessant zou worden.

 
6/19
NBT
De NBT wordt binnenkort weer leverbaar, althans de nieuwe productierun (nieuwe fabrikant, nieuwe matrijs) komt nu deze kant op

6/18
Whoosh
frame & fork
Zo zwaar de bevalling van het voorgaande RVS frame was, zo makkelijk was deze. Carbon vork hoefde ik alleen maar te bestellen (1" Columbus Minimal), en het lugloze Reynolds 725 viel ook volledig binnen het standaard repertoire zonder speciale aanmaak, op wat busjes voor de achterpadden na. Deze staat er na een week, even geen hooikoorts met alle regen hielp ook ;)

6/16
Nine-two-one-Start!
921 frame
Maandag frame opgehaald, vandaag al weer op visite om te showen, het roestvast stalen rvs frame wat weer veel meer werk bleek te zijn dan je denkt als je begint. Maar een hele blije klant en daar gaat het om. En de foto doet de fiets geen recht, het matte RVS afgezet tegen de glimmende onderdelen ziet er zeer uitgewogen uit.


6/14
Nieuw!!! Gravelbiken!!

gravelbiken toen gravel nog heel
              gewoon was
Ik zeg het vaker, maar een gravelbike is gewoon een herinterpretatie van een 75 jaar oude racefiets, van toen een grintweg nog gewoon was, zeker zoals hier op de Aubisque. Nog veel meer van deze prachtige foto's op Gallica.fr trouwens5/29
Italianen
discbrake adapter ita
Sintesi vond dat ze zelf een adapter moesten verzinnen ipv zich aan de norm te houden. Is uiteraard niet meer leverbaar. Kom je achter als je je frame net nieuw opgeverfd hebt en de V-brakes de deur uit wil doen. Alle gaten zaten uiteraard op de maximaal onhandige positie. 


5/26
work in -slow- progress
staande vork in rvs
Nog niet af, maar het begint nu op een frame te lijken5/21
Alternatief feit
pomp en bidonhouder

King cage heeft een bidonhouder (de Kargo) op twee holle beugels waar een tasje inpast. Maar in plaats van een tasje kun je er ook een lange pomp doorheen steken!

13/5
1.5m
1500mm
Iedereen buitelt natuurlijk over elkaar heen om wat leuks te doen met de huidige corona crisis, en bijna iedere leverancier komt met pakketten met bordjes, stickers en andere meuk met hun naam er op. Maar om nou te suggereren dat een normale fiets 1,5m lang is?  Jongens, dat gelooft alleen de NS! Wielen zijn al gauw 70 cm, een wielbasis een slordige meter en als er ook nog een spatbord op moet wordt het nog erger. Maar misscien komt het niet zo precies en vinden ze het ook prima als ik maar 75% van het rekeningbedrag overmaak.


11/5
Volgende

no stain = pain

(nog steeds) Aan het stoeien met een volledig rvs frame

10/5
't Wad

t'is altijd wad
Ik moet in ieder geval 1 x per jaar naar de waddenzee fietsen en over de dijk kijken (dit is bij gemaal Rozema)

9/5
Project thuisisolatie (een boerderij is nooit af)

keukenvloer
De nieuwe vloer (met isolatie) zit er in. De oude vloer had 8 cm hoogteverschil en veerde bij iedere stap. Is nu even wennen ;) Nu nog een nieuw plafond, 4 wanden doen, deurkozijn aanpakken, keuken monteren, nieuw (weer doorzichtig) glaszetten. o ja, en dan de nieuwe badkamer afmaken..30/4
70 jaar geleden
sportblad

Kwam bij het opruimen een 70 jaar oude krant (Sport, 18ct) tegen, uit de tijd dat er nog gewoon -zonder medische zorgen- gefietst werd.

4/10
Rondje gefietst

Tegengekomen: 4 auto's, 3 reeen, 10 tal konijnen, 2 ooievaars, 1 buizerd,  2 wandelaars (1 met hond) en 2 fietsers. Social distancing is hier nog goed te doen ;)4/6

Voorjaar
groen
een warme dag en het uitzicht is opeens groen


4/6
Rondje gefietst
uitweg
Crisis? zie je geen uitweg? Geen nood, je vindt hem aan de Kielsterachterweg

circulaire
                             economie
Brugwachtershuis, voor de brug die uitsluitend naar het brugwachtershuis gaat

geen
                             fake
In een tijd dat alles fake is geen overbodige waarschuwing


mammoet
Zo rustig op de weg, je komt zelfs weer mammoeten tegen


4/3
Voorjaar? (3)
pheassies
Heugelijke tijden, de fazant die al de hele winter in zijn eentje door de tuin banjerde heeft 2 hennen gescoord!

3/31
Gestolde frustratie
bolt
                             extractie
Gazelle Champion Mondial Cross. Met een dolgedraaide boutkop van de cantilever. De haakse slijper kreeg wel de boutkop eraf maar toen bleef er niks van de boutsteel over om grip op te hebben (volgende keer beter eerst: torxbitje in het gat meppen, easy out in de accuboormachine proberen, schroevendraaier sleuf in de boutkop zagen, nijptang op de rand van de kop zetten, maar dat is wijsheid achteraf). Het volgende idee, uitboren liep ook uit de hand, want dat gaat  meestal direct scheef, en dus in de remnok. De frustratie dampt er nog af als je zo'n patient binnen krijgt. Eerder ophouden was natuurlijk beter geweest, maar hier komen we nog wel uit. Met het TIGlas apparaat een torentje op de resten van de bout gelast. In combinatie met de hitte en kruipolie heb je nu weer houvast om de boutrest uit het gat te draaien. Morgen maar verder kijken of hier weer een rem op past of dat we nog wat aan het uiteinde moeten doen.


3/31
Hotrod
Campag
                             rally sr
Kreeg een cadeautje. Dit is een Campagnolo Rally, het zoveelste bewijs dat Campagnolo niets met toerfietsen had, heeft of zal hebben. Koste een fortuin, maar kwam qua schakelen (mocht het daar om gaan) niet in de buurt van een goedkope Suntour. En het is de eerste erkenning dat er ook Japanse derailleurs waren die beter schakelden dan de Italianen. En dat tandenknarsen viel ze zwaar, dus hebben ze het bovenstuk van de derailleur maar in Zamak (Dinkytoy spuitgietwerk) gemaakt. De eerste uitvoering was erg dun en brak dan ook makkelijk, deze heeft al een extra verstevigingsbrug en meer kans heel te blijven. Een latere versie viel weer terug op de oude Campagnolo geometrie met het bovenste draaipunt in lijn met het parallelogram. Dat die weer slechter schakelde was een offer dat je moest brengen om niet op Japan te lijken!. Deze is trouwens niet origineel gebleven, de lange kooi heeft plaats gemaakt voor de korte van een SR.

3/18
M-Gineerings Voorjaars Check
voorjaarscheck
Sommige zaken zijn nog normaal ;)


2019 4/4, 2018 9/3, 2017 24/3, 2016 14/3, 2015 24-4, 2014: ?, 2013: 6-3, 2012: 7-3, 2011: 5-3, 2010: 15-3, 2009 18-3


3/17
Never waste a crisis
ride
                             bicycles
3/16
voorjaar? (2)

grasmaaier
                             as
                             restauratie
Hoe zouden andere mensen dat toch doen? Heb de grasmaaier weer zijn voorjaarsbeurt gegeven. Moest scheuren lassen, stukken plaat in de roestgaten zetten, ingesleten vooras oplassen en weer op maat draaien... De motor is niks mee, maar de rest is bedroevend.


3/12
Voorjaar?

voorjaar?
Nog niet volgens de M-gineering voorjaarscheck, maar wel volgens Grandbois :)

3/11
Poetsen

rvs
                             padden
weer iets verder


3/9
Gaan we dus niet doen

Amerikanen zijn ervan overtuigd dat alles the bestets en greatest is, dus je staat wel te klapperen als je voor het eerst meemaakt dat een fietsenmaker
na het verkopen van een fiets in de auto springt om snel naar de bank te rijden om de cheque in te leveren. Vinden ze kennelijk normaal. Net als" I also wanted to let you know that as of January 1st, 2018, all international orders are paid via bank wire transfer which must be paid in US Dollars only and will add a $75 fee to your total. Als de bank meer kost dan de postzegel weet je zeker dat er iets scheef zit 


3/5
Fiets en wandelbeurs


Mocht iemand nog geinteresseerd zijn in de sheets bij mijn lezing over hoe je met zo min mogelijk pech zorgeloos op fietsvakantie kunt, de sheets zijn hier te downloaden


2/25
Meet & greet
son
                             logo

Mocht je hele moeilijke vragen hebben, dankjewel willen zeggen, willen klagen of gewoon nieuwsgierig zijn, Wilfried Schmidt, de uitvinder van de moderne naafdynamo en de man achter SON zal op de Fiets en Wandelbeurs op onze stand 2.B.20 aanwezig zijn!

2/25
Dat zie je niet aankomen2
Grappig (althans voor een framebouwer) artikel op Bike-Europe over problemen met E-bike frames. Grote verbazing alom dat als je de halve onderbuis wegzaagt om er een accu in te kunnen duwen het niet gegarandeerd is dat je frame nog heel blijft.
(je kunt zoeken op High Failure Rates at InTube frames Leads to Production and Delivery Delays)
 

2/25
Glimmers2
rvs padden
Lasergesneden randjes bijvijlen, kun je heeel lang mee zoet zijn

2/13
Dat zie je niet aankomen
Ik kon een bepaalde naafdynamo (er zijn meer als 100 verschillende) even niet uit voorraad leveren, en kreeg het volgende antwoord

"Heb je deze versie misschien nog in andere kleur Bv in het zilver
want deze klanten vertrekken begin maart voor 2 jaar op wereldreis met de fiets en de wielen zouden daarvoor klaar moeten zijn"

Onderweg heb je natuurlijk ook veel tijd om van alles uit te proberen en te testen ;)


2/12
Glimmers

poetswerk
Het voordeel van roestvrijstaal is dat je het niet hoeft te verven, het nadeel: je ziet alles. En de lugs komen met een grauwe en ruwe giethuid (zoals linksonder) dus je bent eerst tijden aan het slijpen, vijlen en schuren voor het oppervlak een beetje glad en uniform is

 20/2
Niet standaard

esge
                             standaard
Normaal biedt Esge standaards aan die je met twee boutjes in een horizontale lijn vast kunt zetten. Echt voldoen doet dat ontwerp niet, de boutjes worden uitsluiten op buiging belast en lopen los, breken af of de handel scheurt uit de achtervork. Mijn oplossing is om een universele versie te gebruiken, die normaliter met een hoop roestige rotzooi vastgefabriekt wordt. Dat spul kan in de ton (maar als je graag een nieuw setje wil moet je een gil geven), en ik maak twee bevestigingsogen in het vertikale vlak aan het frame. Die worden nu laag belast en zoals het hoort. Gaat alleen niet met schijfremmen in de driehoek.

3/2
De laatste?

firmtech
Voorvork gemaakt voor Firmtech remmen. Zal wel niet meer zo vaak voor gaan komen, gezien het wanende enthousiasme bij Magura voor velgremmen. (en het wandende enthousiasme voor Magura bij M-gineering ;))


2/2
Fiets & Wandelbeurs
Fiets en Wandelbeurs banner
                  336x95

H
et jaarlijkse uitje staat er ook weer aan te komen. Mijn thema voor de lezingen dit jaar: De zorgeloze fiets, hoe een fietsvakantie geen sleutelvakantie wordt.
Standnummer 2.B.20 (naast Schwalbe) als je hallo wil zeggen

 


30/1
Verrassing
metrisch
                             lager
Dat verwacht je niet. Amerikaans zaagtafeltje (Powr-Kraft) van voor de 2e wereldoorlog. Je vist er een lager uit, en veel Amerikaanser kan het niet worden. New Departure (ooit van de terugtrapremmen), Endee (een wijk in Chicago), Made in USA etc. En de afmetingen? Die zijn metrisch! Niet dat je zo'n lager exact terug vindt in een moderne lagercatalogus, maar een greep in de rommelbak en verloopbusje draaien was niet moeilijk

1/1
Voorraad tellen, website updaten (met een nieuwe SON prijslijst), allerhande eindejaars kantoorwerk: gelukkig nieuwjaar ;)