Prikbord 2008
meest recente bijdragen
(oude bijdragen (-2008)


31/12
Subvelsief!
vlag
Het rapport bereikt mij dat de Chineese overheid er voor gekozen heeft deze site achter het filter te plaatsen. NSFC dus, en een hele eer dat ik in staat wordt geacht met mijn nederige negotie 800 miljoen Chinezen te kunnen corrumperen! Of je met een exemplaar van 'Vakantiefietsen' in de fietstas nu ook niet meer door de douane komt is me nog niet gemeld.


20/12
Barre tijden
"If it gets really cold in the shop burn the "how to be successful in business" books and the business plan before you turn on the heating, cus in the real world that’s about all they’re good for.

15/12
Klusje

We zijn momenteel ook met een ander tijdrovend klusje bezig, dus het fietsen(maken) schiet er wel bij in! Gelukkig is het werk inmiddels al wel verder gevorderd als op de foto.


14/12
Oude Glorie
batavus
Een restoratie zal ik het niet noemen (poedercoat, geen transfers, vast de verkeerde spatborden, 'foute'dragers, achterlicht enz) , maar deze voorheen doorgeroeste Batavus staat er weer netjes bij. Wel heel apart zo'n recht op geval waarmee je in een simpel bochtje met het stuur voortdurend tegen je benen aankomt. Alleen geschikt om te onthaasten!

24/11
baanwielrennen in zuidlaren

Er wordt weer een zesdaagse verreden in Zuidlaren!

28/10/08
Brodie
Paul Brodie begon ooit met het bouwen van MTB's en dat werd een hele fietsfabriek. Op een gegeven moment was het kennelijk niet leuk meer, en nu is hij weer terug naar zijn roots van schuur bij huis met draaibank en freesmachine.  Maar het framebouwen loopt weer aardig uit de hand getuige zijn website, ik was er zo een paar uurtjes kwijt! http://www.flashbackfab.com/pages/excel00.html (voor liefhebbers van oude fietsen, stoomfietsen (echt!) ca 1905 (race)motorfietsen en werkplaatstechniek

25/9/08
You have been warned!
Among other things, the study confirms that bike shop employees should show customers more expensive product because they can afford it and are accustomed to paying for high quality. As homeowners, they also have plenty of room to store gear.
(http://www.bicycleretailer.com/news/newsDetail/1853.html)

21/9/08
drillium

Ik schrik niet zo gauw, maar hier kijk van op. Wie dit doet heeft ook een gaatje in z'n hoofd! Als er een buis in de fiets heel moet blijven is het de binnenbalhoofdbuis. Daar 'hierlangsafscheuren'gaten in boren om 30 gram te sparen is goed voor een Darwin-award en zondigt tegen alle wetten van ontwerpen op vermoeiing

18/9/08
Na de Eurobike nog even wezen fietsen:
granbois

fietsen op onverhard

fietsen op grind

Ook op dit soort Franse wegen in 'originalzustand' kom je met 30mm Grand Bois Cypres banden nog probleemloos uit de voeten. Volgas op asfalt naar beneden maken ze ook een bijzonder zekere indruk.


18/8/08
Recalcitrant
six speed


30/7/08

We zijn jarig vandaag!
web historie
het oudste
nu nog aanwezige plaatje op de site

We zijn jarig vandaag, de website viert zijn tweede lustrum. 10 jaar geleden gingen we live met stalen bagagedragers, Radicalc, geveerde en loopfietsen en ook al 5 artikelen in leesvoer (al heette dat nog niet zo). Een van de artikelen was een beschrijving van een fixie "kan het ook minder dan met 18 versnellingen?" en de lijst met cassettes ging tot 9V. Dit was duidelijk nog het telefoontijdperk met pagina's zonder een enkel plaatje. Plaatjes waren trouwens meestal GIF's en van een PDF had nog niemand gehoord.

24/7/08
Spaakbreuk ;)
Een collega fietsverkoper is voorstander van een stander (bij het achterwiel). Want: " afgezien van een beschadiging aan de fietstassen komen er bij het overeind zetten krachten op de wielen te staan wat spaakbreuk tot gevolg kan hebben" Maar is dat zo?  Stel je hebt 40 kilo in je tassen, bij het horizontaal houden van de fiets zou dat dus resulteren in een dwarskracht van ongeveer 10 kilo (denk de massa geconcentreerd op 0.5 r boven de wielas). In het echt is dat al minder want de tassen zijn nogal dik en de fiets staat dus al half schuin voordat de tassen los van de grond komen. Maar wat voor dwarskrachten staat er normaal op het wiel? Als je fietst telt je eigen gewicht ook mee en wordt het wiel belast met 40 (bagage) + 60 (2/3 x (15 kilo's fiets+ 75 kilo fietser))  Dat is 100 kilo, en op ijs met een wrijvingscoefficient van 0.1 merk je dat een dwarskracht van maximaal 10 kilo nog niet genoeg is om altijd over eind te blijven ;) Oftewel een spaak die al zo ver gescheurd is dat die breekt bij het optillen, doet dat ook als je met een gang een berg af tuft. Dan lijkt het mij handiger als dat gebeurt op een plek die geschikt is bevonden om te pauzeren !

19/7/08
Bilaminate
Deze week me weer eens uitgeleefd met een 'bilaminate' constructie. Dit is een oude techniek waarbij lugs en lugloos worden gecombineerd. Je hebt dan en de versteviging en het ornament van een lug, en toch de vrijheid
van het lugloos solderen
om alles aan alles te bakken. In dit geval is de techniek gebruikt bij het maken van een stuurpen.

bilaminate, beginbilam, gesoldeerd met zilverbilam, lugloos gesoldeerd
Je begint met het maken van een passende buitenkant, in dit geval voorzien van een bij de voorvork passend ornament. De lasnaad nodig om de buis op de juiste binnendiameter te krijgen is ook nog te zien
Stap 2 is het met zilver aan de buis zetten van de versteviging. Na poetsen kun je de vissebek uitfrezen
Als laatste soldeer je de verbinding lugloos met messing


14/7/08
Spatbord
Een prachtige illustratie waarom a) een voorspatbord goed vast moet zitten bij de vorkkroon, en b) bij kunststof spatborden de stangen of los moeten kunnen klikken of hoog moeten worden bevestigd:
21/6/08
Gekkengetal
ITM trekt de stekker er uit, Selcof sluit de italiaanse productie en Campagnolo introduceert nieuwe groepen, met nu 11 kransjes naast elkaar gepropt in plaats van slechts tien. Het was even gissen naar de reden, want het zou kunnen dat de groep gericht is op I-pod gebruikers, maar dit is ook een spoor (met dank aan [CR]:
Cue Spinal Tap (http://www.imdb.com/title/tt0088258/quotes): 

Nigel Tufnel: The numbers all go to eleven. Look, right across the board, eleven, eleven, eleven and...

Marty DiBergi: Oh, I see. And most amps go up to ten?
Nigel Tufnel: Exactly.
Marty DiBergi: Does that mean it's louder? Is it any louder?
Nigel Tufnel: Well, it's one louder, isn't it? It's not ten. You see, most blokes, you know, will be playing at ten. You're on ten
here, all the way up, all the way up, all the way up, you're on ten on your guitar. Where can you go from there? Where?
Marty DiBergi: I don't know.
Nigel Tufnel: Nowhere. Exactly. What we do is, if we need that extra push over the cliff, you know what we do?
Marty DiBergi: Put it up to eleven.
Nigel Tufnel: Eleven. Exactly. One louder.
Marty DiBergi: Why don't you just make ten louder and make ten be the top number and make that a little louder?
Nigel Tufnel: [pause] These go to eleven.
 

 

11/6/08
een beetje roest....

Een fiets moet je toch echt af en toe schoonmaken. Dit kwam te voorschijn toen ik de laag modder achter het bracket van een Gazelle mixte frame wegbikte. Links en recht kijk je dwars door de achtervorken heen, het achterwiel hing voornamelijk aan de dubbele staande vorken.


Die derailleur stellen we een andere keer nog wel af..

9/6/08
("my correspondence is a varied one.. S Holmes")
pad met prpblemen
"
ben ik er een tijdje mee doorgefietst wat op zich best wou. maar afgelopen week ging het toch mis, ik was vergeten......"

Edelux
edelux
De specificaties van de Edelux zijn natuurlijk prachtig, maar uiteindelijk gaat het om de vraag 'hoe fietst dat nou'? Sinds een tijdje heb ik een prototype tot mijn beschikking en kan ik in het donker buiten spelen. En de de Edelux geeft echt heel veel meer licht dan je met 2 E6-en gewend was:

Fietsen vallen van de wagen
DVHN | Gepubliceerd op 23 april 2008, 11:17
Groningen -  Twintig fietsen donderden over de Emmabrug toen de zijklep van een aanhanger losbrak. De aanhangwagen was volgeladen met zeker dertig rijwielen. Samen met de 45-jarige bestuurder van de auto die de aanhanger trok en de bocht te snel nam hebben agenten de fietsen weer geladen. De bestuurder uit Kiel-Windeweer krijgt een proces-verbaal.

Ik was het niet!

20/4/08
proefvak
?


10/4/08
Crank Arm Shortening
$50 for normal 22mm shortening.

Add $5 for shortening by any other amount.
Add $7 if you send your arms without removing the chainrings.

Add $25 if you send them in any sort of packing peanuts.

Nog iemand die de schurft
heeft aan 3 x stofzuigen omdat je een doosje open gemaakt hebt  ;)


7/4/08
son edelux
Ik heb er een!
Onnodig te vermelden dat het met zomertijd en zo'n zonnige dag heeeeel lang duurt voor het donker is ;)

5/4/2008
Quote of the day
"I often suggest to customers who’s main concern is the "look" of the bike, that the one thing guaranteed not to break and let you down when you are miles from home, its getting dark, it’s raining, and there is no mobile phone signal, are the graphics" (DocB)

21/3/2008

Paasfile in Kiel Windeweer
file in kiel windeweer
Niet alleen Groningen is gridlocked op goede vrijdag, ook in Kiel Windeweer stond het verkeer vast. Een paasvuur is dan ook een serieuze zaak!


21/2/2008

een hele opluchting ;)

13/2/2008
NAHBS
Roark fabrication
Schattig titanium kinderfietsje
van Roark met SRAM 9v naaf en aluminium wielen. Meestal maken ze triathlonfietsen of onderdelen voor B1 bommenwerpers, maar dit kunnen ze ook

Aan de andere kant van de plas fietsen ze ook. Niet dat ze zoals wij gewoon op een fiets springen, want het is een lifestyle thing. Je moet dus een europees wielerpetje hebben, creatief met beharing en tattoos zijn, je bij voorkeur een fixie zonder spatborden of remmen laten aanmeten gebaseerd op een klassiek baanframe en je dan gratis met tram of bus laten vervoeren ;) (Het regent in Portland veel en vaak) En ze bouwen frames in de VS, maar dan afgestemd op de lokale smaak. Omdat allemaal maar eens life te aanschouwen heb ik mij een aantal dagen in Portland, Oregon vermaakt door de North American handbuilt bicycle show af te struinen. Met een beetje zoeken vindt je daar overal op het net boeiende fotoreportages over (oa bij
Alex Wetmore en cyclingnews.com ) dus dat ga ik hier niet uitgebreid overdoen. Wat opvalt (hoewel ik best wat gemist zal hebben):
fietspad
fietspad

no bikes
niet iedereen houdt van fietsen

fietsenrek
Er is toch niks op TV, getuige het fietsenrek bij Powell's (het enorme filiaal met de technische boeken is slecht voor de creditcard!)

tram
tram

zadel
raar beeld van 'competition use' bij de fabrikant!

swinging dropout
swinging dropout

drager
Het zit, maar ziet er niet uit

bilinky bilaminate
Bilinky bilaminate. Een van de mooiste fietsen op de show, maar de presentatie op een hele volle stand met alleen maar fietsen was chaotisch. Dat hebben Sascha White en Naked Bicycles beter begrepen. Maar die hoefden de ingredienten voor een stand ook niet over een heel continent te slepen, Bilinky kwam met de trein en 15+ fietsen!

bruce grodon
Bruce Gordon titanium frame met naar verluidt gelijmde lugs. Volgens de altijd serieuze Doug Fattic soldeerde Cecil Behringer zijn TI frames met glijmiddel uit de sexshop als flux!

buttons
Buttonoorlog ;) Richard Sachs kwam met 16.000 ATMO ('according to my opinion") buttons naar de show. Bruce Gordon heeft ook een buttonmachine en gaf tegengas met een bak 'Who cares about my opinion". Ook vindt Bruce dat hij na 30 jaar in de bizz nog steeds maar matig verdient, gezien button 3 en de open uitnodiging aan investeerders om hem van alle marketingellende af te helpen.1/2/2008
pasfiets
Ook een fiets op maat, maar dan heel anders! Deze mag eerst een tijdje bij de Vakantiefietser in Amsterdam staan, uiteindelijk is het de bedoeling er een kleine serie van te bouwen

gatverdamme!
12/1/2008
smakeloze rohloff
Tot nu toe kwamen Rohloffnaven met een rondlopende sticker. Die kon je er af peuteren en dan hield je een decent product over. Nadeel was wel dat het serienummer er dan ook af was, al kon je dat stuk van de transfer natuurlijk laten zitten. Het met een laser er ingraveren van het nummer was daarom een keurige oplossing. Maar nu zijn ze gek geworden. De sticker is verdwenen en in de plaats daarvan worden we getracteerd op 360 graden rondlopende graphics die ze er met de lazer ingetatoueerd hebben. Denken ze nou echt dat ze die dingen aan 14 jarige pubers verkopen? De naaf is trouwens nog niet helemaal vol, misschien dat er nog '1000 euro, steel mij!'  bij kan ?

8/1/2008
Sneak preview
rohloff shifter op racestuur