Prikbord 2013
prikbord-2012
prikbord-2011
prikbord-2010
prikbord-2009
prikbord 2008;
(oudste bijdragen (-2008]


23/12
Tubes & Coffee rapport II
Ruben kon natuurlijk nu ook niet meer achterblijven: Dirty Pages

22/12
Tubes & Coffee rapport
Toni arriveerde het eerst, en kon dus nog plaatjes schieten zonder dat er tig mensen in de weg stonden: Starostneradost

18/12
Perfect fout schakelen met Di2!
di2 shifter
Ik hobbel nu al weer een tijdje rond op een geconverteerde Ciocc (klinkt toch beter als op een Concorde waar ik tactische wat gaten door gejast heb) waar ik een Shimano Di2 groep aangehangen heb. De (electrisch schakelende) derailleurs doen het prima, maar ik vrees dat ik er niet aan ga wennen. Op de fiets heb je tijd voor diepe gedachten, en mijn conclusie is dat dat ligt aan de ergonomie van de shifters. Mijn brein is geprogrammeerd dat een vinger de ene kant op schakelt, en een andere vinger terug. Daarbij maakt het niet uit of dat duim-wijsvinger is, binnenkant vingers- handpalm etc, als ik het maar duidelijk kan scheiden.  Maar met dezelfde wijsvinger op twee net achter elkaar aan dezelfde kant van de shifter liggende knopjes (1&2) duwen, die ook nog niet duidelijk tactiel anders zijn gaat echter voortdurend mis. 

16/12
Tubes & Coffee retrospectief
Voor foto's moet je niet bij mij zijn, daar had ik geen tijd voor! Maar ~ 40 man (m/v) over de vloer gehad, die niet alleen mij maar ook elkaar genoeg te vertellen bleken te hebben,  de museumcollectie viel in de smaak (mede dankzij de bezoekers die ook nog wat leuks hadden meegenomen / op wat leuks waren komen aanfietsen) en men heeft me gelukkig niet met de appeltaart, koffie, soep en wijn laten zitten. En zo'n aanleiding om de werkplaats eens flink op te ruimen is an sich al zeer waardevol!  Iedereen bedankt!


11/12

QOTW
"Knowing how to mount tubulars is a bit like having a collection of vinyl records. Either you are really cool or just plain old"
(Jan Heine, Bicycle Quarterly)

10/12
Spesh Roubaix of Waterloo?
Je zal momenteel maar marketing manager bij Specialized zijn, en er achter komen hoe het is om door je eigen Legal Department icm de sociale media genadeloos onderuit geschoffeld te worden! Eerst creeerden ze een storm van protest door een kleine fietsenmaker te willen verbieden de naam Cafe Roubaix te gebruiken, en nu komt ASI er over heen met 'daar gaat S niet over, want die huren de naam ook maar van ons': meer op Bicycle Retailer


9/12
IJspret
sneeuwpret
Shane gaat een stukje fietsen tussen de ijsberen!


4/12
Opruiming
Op een gegeven moment heb je een hoop spullen op de plank liggen die kennelijk een extra zetje nodig hebben wil je er ooit nog afkomen. Zo vond ik naven (ook naafdynamo's) crankstellen, bagagedragers, velgen & wielen, sturen en nog meer in het magazijn stof te happen.
De opruimingslijst vind je hier


1-12
Wereldfietsers sleutelcursussen
De data voor de sleutelcursussen het komende voorjaar zijn ook weer bekend: klik


11-11
Tubes & Coffee 15-12-13
tubes& coffee
Zondag 15 december vegen we de werkplaats aan, gooien we koffie in de kraantjespot, schuiven we nog een applecrumble in de oven, mikken we een extra blok hout op het haardvuur, roeren we de flux nog een keer om en organiseren we de eerste Kielster Tubes & coffee meeting. Oftewel kletsen over fietsen en fietsen bouwen, framebouw demonstraties (als je jezelf niet in de fik steekt mag je misschien zelf een brander vasthouden) enz. Om in de sfeer te komen exposeren we wat interessante frames uit eigen verzameling, maar als je zelf wat leuks hebt mag je het ook meenemen. Zaal open om 12:00, om 17:00 ga ik op zoek naar een kurketrekker. Rsvp



31-10
Zwarte klus
flevo met rohloff
Niet zo'n uitgebreide klus, een Flevo trike ombouwen naar een Rohloffnaaf dacht ik nog. De swingarm bleek echter een indrukwekkend aantal scheuren te hebben onder de veerschotel, dus toen liep het toch weer uit met dichtlassen, versterken en poedercoaten.

30-10
Siamese Pedaling Dynamics
opgehoogd spd pedaal

Een SPD pedaal een beetje ophogen hebben we al eerder gedaan, maar deze klant had wat meer nodig.
Update, de eerste kilometers zijn gemaakt:

Het fietst geweldig! Het vastklikken op het verhoogde pedaal is eigenlijk ook best makkelijk na wat oefenen lukt het gewoon zonder handen :).
Eindelijk gewoon normaal fietsen zonder klachten



18-10
Waarom zit het velglint vast?
gescheurd velgbed
Lichte velg + brede band + flinke druk = krak. De luchtdruk in buitenband probeert de velgranden uit elkaar te duwen. De velg kan daar in principe tegen, maar er zijn grenzen die je met een brede band snel bereikt. Per bar duw je met een 50mm band de randen met een ton uit elkaar, en het velgbed moet dat maar allemaal tegenhouden. Nog een reden om niet met knalhard opgepompte banden door het leven te gaan, en daarom staan die stickers met de oppomp instructie op de velg. Bij deze velg kreeg ik het velglint er niet meer uit, het zat klem in de scheur die al 4 spaakgaten 'genomen' had!

17-10
Klusje van de dag
binnenbalhoofdbuis vervangen
Klusje van de dag, het vervangen van de binnenbalhoofdbuis van een voorvork. Dat begint met het uitkotteren van de oude buis, dat doe ik liever dan de hele kroon weer oranje te stoken, en er dan achter te komen dat er toch een pin inzat. De soldeerresten (messing) zijn nog zichtbaar, tijd om op te houden en het gat niet nog groter te maken

13-10
randonneuse
Weer eens een fiets de deur uit. En spatborden en verlichtingsdraadjes binnendoor, duurt allemaal net even langer. Meer plaatjes hier (onderaan)


5-10
Virussen ;)
Dear Sir/Madam,
Kindly find full list of our purchase order on the attached,and confirm to us with their prices details,all the products reference are there in the attached,Click to Download and View.

Regards,
General Manager
SOA TRADING CO.LTD

21-09
Vrijdag middag fun
tandwiel
Teken je eigen tandwiel: http://gear-calculator.com/html5/chainring.htm

18/9
Grand Bois Minus
grand bois extra leger
Weer een 30 kilo banden uit Japan uitgepakt, gelukkig was het vooral de lichte versie!


15/9
Het is zo eenvoudig
(op dirtypages)

Q:Kan iemand eens uit de doeken doen hoe je een tent/slaapzak/luchtbedje in een paar van die tasjes krijgt Confused


14/9
Tool Shaped Object
tool shape dobject
Adviesprijs 11.95, nog 238 op voorraad bij de leverancier. Maar onze oosterburen hebben er een mooie naam voor: Neuspermull. De bedoeling van dit Tool Shaped Object zou zijn dat je er remschijven weer mee terug in model kunt buigen. Remschijven zitten echter op naven, en uit die naven steken spaken, en die spaken passeren de schijf op zo'n 20mm afstand. Je zit met dit geval dus al gauw tegen de spaken te duwen in plaats van de schijf te richten, want de kop is veel te groot en lomp. Na een schijf weet je dat je dit ding dus niet in het assortiment gaat opnemen, en zou de rest van dat huismerk beter zijn?

12/9
Double trouble 2
zadelpen reparatie

De tandem van 22-8. Zadelbuis afgezaagd, nieuw stuk opgelast en een verdubbeling tot in de fillet gesoldeerd



9/9
Sleutelcursussen
De najaars M-gineering sleutelcursussen voor de leden van de Wereldfietser staan er ook weer aan te komen. De meeste curssusen zijn al weer vol, maar in de extra basiscursus (26-27 oktober) is momenteel nog plek (update, cursus is vol)

 

5/9
Tis rond en....
hoops

Het lijkt wel America week hier. Gisteren moest de post weer een boel invoerrechten casseren voor OMM dragers en pedalen van Bruce Gordon, vandaag kwam een dikke doos Pacenti velgen binnen. De 26" velgen zijn in de aanbieding, maar ik vond de 584 en 622 maten toch interessanter


4/9
Eurobike

Het gesprek op de Eurobike als je een bekende tegenkwam was eentonig: "heb jij nog wat gezien?". "Nee, niet echt". Tuurlijk, er waren genoeg lithium accu's om heel Friedrichshafen in brand te steken, alle MTB's hadden een bordje 27.5" meegekregen, en alles was GRAMMEN!!! lichter dan vorig jaar, maar de stands stonden weer op dezelfde plek, en alles leek bij het oude gebleven.

einfachfeuer
Was er dan niets nieuws? Een paar probeerden het met een triggershifter voor de Rohloffnaaf. G.Berthoud pakte fors uit, Trickstuff dacht dat ze de eersten waren, en dit is bij Toutterrain. Na 3 dagen beurs waren ze allemaal stukgeprobeerd ;)

stijf aluminium
Ryde (maar je mag nog Rigida zeggen) had een heel stel leuke en lichte velgen meegenomen

minilite
B&M had een schattig klein koplampje

inspirez vous!
Diacompe had zich ook (sorry Jan) door Herse laten inspireren


het origineel was ook al niks
Dit idee was in de 30-er jaren al shit, in de 60-er jaren nog steeds knudde, maar anno 2013 kan de traditie desondanks altijd nog een keer en nog goedkoper worden voortgezet

tweedelux
Lijkt niet nieuw, maar de Tweedelux gooit er dankzij een nieuwe LED en reflector de helft meer licht uit. (en is ALS het lukt met de leveranciers va December beschikbaar)

sigaar uit eigen doos
Geen App bij Schmidt om de kleurtjes bij je 20" dynamo uit te zoeken, maar een klassiek houten kist met puzzelstukken



25/8
TNNZ

Een leuk initiatief is de TNNZ, de Trans Nederland Noord Zuid off-road tocht. Een route van het uiterst noorden tot het diepse zuiden van Nederland, en dan zoveel mogelijk off-road. De tracks zijn nog in ontwikkeling. Vandaag het eerste stuk tot Waterhuizen afgefietst, voor Groningen heb je met droog weer nog geen hele dikke banden nodig.
noordkaap
Het begint links naast de Eemshaven, op de dijk bij de Noordkaap

strade bianchi
Witte pad, of toch Strade Bianchi?

zwarte pad
Aan asfalt valt niet te ontkomen

klei
Klei op de dijk naast het Eemskanaal

grasbaan
Dan rijdt zo'n ongemaaide oever nog beter, hoewel de echte liefhebbers van zo'n grasbaan rechts in beeld staan



22/8
Double trouble
tandem zitbuis
Het is erg verleidelijk als je een tandemframe maakt om de voorste zitbuis na assemblage in te zagen. Met een groot zaagblad lukt dat alleen als je twee sleuven maakt, maar de buis is dan wel al zijn torsiestijfheid kwijt. Die die juist nodig heeft omdat de stoker lekker aan een stuur kan sjorren. Dat gaat dus niet 10 jaar goed




20/8
voordrager
Een boel gepruts, dit soort on-offs



11/8
major taylor
Geen foto van mezelf maar van gallica.bnf.fr , de Franse nationale digitale bibliotheek. Een prachtige vindplaats van historische foto's, zoals deze van Major Taylor, in Parijs in 1909. De Amerikaan Taylor op een fiets met zeer relaxte hoeken, zijn Europeese(Hourlier?) tegenstander op een fiets die er al behoorlijk normaal uitziet. Taylor (lange mouwen) vond het kennelijk een stuk kouder dan zijn opponent!

10/8
Raar gevoel
btc
Toch een raar gevoel. Je bent al weken met een frame bezig en dan pak je de zaag en zaag je het doormidden!
De reden is dat het frame demontabel wordt en er S&S koppelingen in moeten. Met de lugloze bouwwijze vindt ik het makkelijker om de koppelingen er achteraf in te zetten. Je hebt er dan nog geen last van bij het vijlen etc van de fillets, en je vermijdt het moeizame korte stompjes in de btc's solderen en toch alles recht en uitgelijnd houden.
 
btc installed
Als de BTC's er dan eenmaal inzitten voel je je toch prettiger.
1/8
Hulpveer
steen
Zo wordt je vering wel steenhard! (luchtveer was lek geraakt)


23/7
Aanloopkleuren
aanloopkleuren

Mooi contrast tussen het blauw aangelopen staal en het messingsoldeer waarmee de padoogjes zijn 'bijgeplamuurd'


21/7
Klusje 2
boutje uitboren

Lange (30mm) afgebroken bout uitboren die klem zat in de twee tegen over elkaar liggende bidonmoeren. Beide bidonmoeren hebben het overleefd, viel me niks tegen!


17/7

IXX
19T voor rohlof
Als Rohloff het niet kan verzinnen, organiseren we het zelf dachten ze bij Thorn: Een 19 tands tandwiel voor de Rohloffnaaf. Niet helemaal zo extreem groot als de exotische 21T van Rohloff, maar toch 20% groter dan de standaard 16T. Gaat dus langer mee, en je hoeft voor ook niet zo'n miniblad te monteren, zeker als je graag een zo laag mogelijk verzet hebt. Aan de voorkant neemt de slijtage dus ook af.

15/7
Impact
tandem freewheel verwijderen
Stel klassieke tandemwielen in de werkplaats, die niet opgewassen bleken tegen de cowboys die op vliegvelden de dienst uit maken. Voor je zo'n achterwiel uitspaakt moet het freewheel eraf. Dat had daar helemaal geen zin in, maar een goede sleutelaar weet wanneer je geweld moet gebruiken ;) Met een moeraanzetter was het zo gepiept.

8/7
Boel gepruts
SON sl dropouts

Boel gepruts. Dit waren een stel padden voor een SON SL dynamo. Het zijn nog steeds SL padden, maar na wat creatief draai en freeswerk nu nog maar 5mm dik ipv een loodzware meer dan 6mm! Maar Wilfried is dan ook geen framebouwer die zich afvraagt hoe je deze padden plus een gat voor het kabeltje in een normale diameter vorkschede onderbrengt.


5/7
Klusje
linkse tap
Niet ongewoon, de combinatie van een zacht boutje met lam gedraaide kop, en een rubberen barend wat je nauwelijks in kunt spannen. Met wat kunst en vliegwerk, een kolomboor en een links tap kon het onderdeel toch weer gered worden.

26/6
Je moet de aso's van Hak hebben


hak
De hele omgeving hier wordt momenteel overhoop gehaald om een gastransportleiding aan te leggen, een project dat uiteraard veel wegen kruist. Als een weg niet gewoon afgesloten wordt pleuren ze er wel een woud van borden neer, voor die paar uur in een week van 168 uur dat er daadwerkelijk op die plek gewerkt wordt. De aannemer, de firma Hak, kiest daarbij voor de makkelijke weg, iedereen moet zich maar aan hun aanpassen, dan hoeven zij niet uit te kijken als ze een keer de weg op willen.


4-6
open library
een prachtige bron van (fiets)boeken om te downloaden of online te lezen:
http://openlibrary.org/search?q=bicycle&has_fulltext=true


30/5
Beter ten halve gekeerd....
magura2014
De nieuwe grepen voor Magura HS remmen komen er aan: zo te zien geen plastic, normaal ontluchten met een schroefje, kabels niet in de knoop bij een vlinderstuur, links=recht en monteren zonder het stuur te slopen. 

29/5
Not a happy bunny...
Ben er nu achter waarom soms de mailbox zo rustig was: de applicatie om de website bij te werken had zichzelf zo geconfigureerd dat die ijverig mailtjes onderschepte zonder dat ik dat door had!


27/5
"ES IST ALLES SO SCHöN BUNT HIER"
son xs neu

De nieuwste generatie XS (Brompton etc) dynamo is in kleurtjes verkrijgbaar. En je kunt mixen. Flenzen zijn zilver zwart of goud, de naafbussen mogen ook nog in rood, goud, geel of pink. De 576 verschillende dynamo's ga ik niet allemaal op voorraad nemen, maar je kunt ze bestellen



7/5
Son nieuws
son dynamo, 135mm breed
Ze konden het niet laten bij Schmidt, nog een model erbij. Deze dynamo heeft een inbouwbreedte van 135mm, en is bedoeld voor Pugsleys en andere op grote voet levende fietsen. Leverbaar rond augustus


25/4
Neighbourhood watch
veld?uil
Tijdens het snoeien van een appelboom (toch een hoop herrie met ladders en zagen) werd ik relaxed maar wel zo tamelijk geruime tijd gadegeslagen


20/4
Stofstorm
zwart....

En dan kom je thuis en kun je eerst een dag vegen, overal waar maar iets wind doorheen had kunnen blazen lag een zwarte laag zand

19/4
Frisse neus
frisse neus
Na de beurs nog maar even een paar dagen een frisse neus wezen halen. En ja, er was nog best veel sneeuw te vinden, maar ook voldoende goed berijdbare ondergrond (hoewel, Lancashire pavement...) Dit is Whinlatter btw.

16/4
Bespoke
bespoke
Phil Taylor organiseerde weer een succesvolle handmade bicycle show in Bristol


bespoke
En je kon bijna over de hoofden lopen, behalve fietsen was er namelijk ook veel publiek! (en dat hebben we wel eens anders meegemaakt)

bespoke
Er was weer veel fraais te zien

partij ingewikkeld
Hier een over the top transportfiets, prachtig maar wie moet dat betalen, en welke sukkel spaakt dit wiel (en het Rohloff achterwiel) 3X?


teeshirt competition
Steven Shand wint wat mij betreft de T-shirt competitie (en won ook nog een prijs met een CX fiets)

trykit
Vinnikleuk: Trykit driewielers (buiten stonden er ook nog een paar)

En hoe was het verder? Geen MTB's met hele dikke banden, verrassend veel racefietsen met veel te smalle banden (de Engelse wegen waren nog weer slechter met diepere kuilen dan ik mij herinnerde) en het nieuwe verfschema dit jaar wordt iets met streepjes



9/4
Doortrapper
freehub
Zo fiets je, en zo trap je in het luchtledige. Er zit zoveel roest en hard geworden vet in dit freewheel dat de twee palletjes niet meer naar buiten komen. En alle Shimano freehubs zijn bijna hetzelfde, maar dan toch weer een millimeter anders op een vitale plek

29/3

M-gineerings voorjaarscheck 2
voorjaars
                                                          check
Big Fail!

29/3
Het venijn zit in de staart.
De UCI heeft een 'wielen'test die de industrie al jaren dwars zit. Alleen een vriendje van Wautier mag voor teveel geld de 'test' doen, en iets zinvols levert het niet op. Terecht dat de wielenboeren eindelijk de koppen bij elkaar gestoken hebben of het niet beter en goedkoper kan. Maar de linkmichels grijpen ook maar meteen de gelegenheid aan om conventionele handgespaakte wielen onderuit te halen. Volgens Brain:

And the committee wants to make sure that any standards that come out of the negotiations with the UCI apply to all mass-start race wheels, regardless of material or construction method. Currently the rule applies to "non-standard" wheels, which the UCI defines as having something other than at least 16 metal spokes and rims taller than 2.5 cm.

 
27/3
Boek
Het is nog steeds niet gelukt Vakantiefietsen, 2e geheel herziene druk naar de drukker te sturen, en nu dreigt er ook al concurrentie van een collega:
"
one day I will write my own one. Page one. Find your bike. Apply a magnet to it. If it doesnt stick, get rid of it"

21/3

Meneer,u heeft hem gebruikt (2)
gereviseerd

17/3
1e frame in de nieuwe werkplaats
voor het solderen

16/3
You have mail


14/3
Meneer,u heeft hem gebruikt (1)!
son revisie
Gisteren deze naaf met de sporen van jaren harde dienst naar Schmidt gestuurd, binnenkort een plaatje van de make-over



10/3
Verbetering?
un 55 cup
"Iedereen" weet dat de plastic steunring van de UN5X cartridges stuk kan. Die vervangen door een metalen exemplaar is dus een logische upgrade. Wat niet iedereen weet is dat de diameter van de diverse Shimano lagers niet altijd hetzelfde is. Deze steunring is net een fractie te dun, waardoor de trapas aan de linkerkant in de lucht hangt. Hetgeen direct verklaard waarom het bracket links en rechts los zat.
 
6/3
M-gineerings voorjaarscheck
voorjaarscheck
2012: 7-3, 2011: 5-3, 2010: 15-3, 2009 18-3


3/3
Pervers genoegen
fhm770
Ik ben er heilig van overtuigd dat Shimano de XT achternaaf net zolang verbeterd heeft totdat hij 100% verkloot was. Ik durf de varianten met aluminium as dan ook niet in een vakantiefiets te monteren en zie hem ook niet vaak langskomen. Maar vandaag was er iemand op doorreis, met iets speling op de achternaaf en cassette. Niet zo raar, de schroefdraad die de naaf bij elkaar houdt was geheel verdwenen en na het losnemen van de linker conus kon je de freehub er zo afpakken!



10/2
Op een fietsenmakers forum

Q: Why do spiders make nests inside gear shifters? I've lost count of the number of shifters, mainly Shimano rapidfire-type shifters, that I've opened up and found that fluffy white cocoon stuff bunging something up.
A: I always find them in the 7speed sti levers. When I worked in Sydney it added a degree of danger to changing a cable, due to the nasty spiders down under.



 2/2
Nieuwe wijn in oude zakken
di2 testhack
M-gineering testhack. Gerecycled Concorde frame, opgesoldeeerde Mafacs om te proberen, en een electronische Ultegra Di2 (bzieeep-bzieeep) groep om mee te experimenteren

1/2
Chopped & channeled
tuesday
Bike Tuesday,maar niet helemaal standaard meer: voorframe ingekort, tussenframe een stuk compacter en een achterkant met vering


25/1
Fiets en wandelbeurs
fwb
9 & 10 februari is er weer Fiets en Wandelbeurs in de RAI. Ik zal weer te vinden zijn op de stand techniekplein bij het fietsparcours


19/1
Son dealercursus

SON

Op 26-2 organiseren we een Son Naafdynamo Dealercursus in Kiel Windeweer voor iedereen die beroepshalve met de dynamo's te maken heeft. De mailtjes zijn de deur uit, maar mocht u ondanks belangstelling geen uitnodiging voor de SNDK gehad hebben, neem dan even contact op.


13/1

'Fijn' weekend gehad, ben dus wel een week mail kwijt. Dus als je geen antwoord krijgt....

9/1
Modern Times
Please accept with no obligation, implied or implicit my best wishes for an environmentally conscious, socially responsible, low stress, non-addictive, gender neutral, celebration of the winter solstice holiday, practiced within the most enjoyable traditions of the religious persuasion of your choice, or secular practices of your choice, with respect for the religious/secular traditions at all... and a fiscally successful, personally fulfilling and medically uncomplicated recognition of the onset accepted calendar year 2013, but without due respect for the calendars of choice of others, and without regard to the race, creed, color, age, physical ability, religious faith, or sexual orientation of the wished.
By accepting this greeting, you are accepting these terms:
This greeting is subject to clarification or withdrawal. It is freely transferable with no alteration to the original greeting. It implies no promise by the wisher to actually implement any of the wishes for him/herself or others and is void where prohibited by law and is revocable at the sole discretion of the wisher. This wish is warranted to perform as expected within the usual application of good tidings for a per of one year, or until the issuance of a subsequent holiday greeting, whichever comes first and warranty is limited to replacement of this wish or the issuance of a new wish at the sole discretion of the wisher.
Please consult with your attorney before responding.

2/1/2013
Marketing is:
marketing

Geld uitgeven om je bandenlichters in een onhandige schutkleur te mogen maken!


1/1/2013
Beste wensen enzo