Fixie bouwen (4)
(c) m.s.gerritsen 2008

Stap 4 : De wielen


schroefdraad baannaaf


fixie weil
fixie bouwen


Tubewielen

roestige spaak


Tandwiel monterenFreewheel.


fixie bouwen

Verzet

halflink


Klaar!

fixie

De retro fixie is af
Basis is een Gazelle Champion Mondial in dezelfde amourblauwe kleur en maat als die ik ooit nieuw kocht voor 355 guldensch bij de firma Glaudé*)  Een krijgertje als kaal frame en daar moest ik wat mee doen! Over originaliteit heb ik me niet vreselijk druk gemaakt, want het moest wel practisch blijven.
De fiets is nu compleet met een Haddenwenogliggen groep afgemonteerd. Balhoofdstel is Zeus, zoals Gazelle ze altijd monteerde. Trapas is een Campa-as in ik geloof Shimano cups. Crankstel is een Suntour Super Mighty met 144mm steek. Stuur uiteraard een Cinelli A1 pen met een #65 bocht. De  zadelpen had natuurlijk een tweebouts Campa moeten zijn maar die had k niet over: het is nu een Dura-Ace geworden. Het zadel is een Brooks Professional uit de tijd dat de Brooks koeien nog doorzettingsvermogen hadden.  Remgrepen zijn laat 80-er jaren Shimano 600's  en de remmen nog latere RX100's in 57mm. Helemaal fout maar ze passen ;). Velgen zijn MA2's met een hele vage voornaaf en een verbouwde Dura -Ace achternaaf. Alleen de banden zijn echt nieuw maar wel weer historisch correct: Gran Bois Cerf Bleu. Stuurlint is Tressoplast, maar volgens mij was het vroeger dikker. Ik heb er maar een laag schellak opgezet (maar het is nog steeds shit).


*)
Glaudé was een begrip in Groningen en zat in een prachtig (dus uiteraard nu gesloopt) pand bij het Herewegviaduct. Men verkocht Gazelle, Raleigh en bakfietsen/bakbrommers. Berend deed daar de fietsen werkplaats (wel even opletten dat je niet meer wisselgeld meekreeg dan je betaald had;) en de boekhouder was beter met cijfers dan met Sinelli of Liotha :)