Achtervork richten


De inbouwbreedte van het achterwiel is de laatse jaren gegroeid. Was in het begin van de 70-er jaren 120mm heel gewoon voor een racefiets, nu zitten we voor sommige mountainbikes al op 150mm!
Maar dat is zeldzaam. Wat vaker voorkomt is dat een frame een paar mm te smal is, bv om een nu normaal 130mm breed racefiets wiel te monteren. Met een beetje armspieren zal het wel lukken om een te breed wiel in de achtervork te persen. maar het is natuurlijk prettiger als het er gewoon invalt. En de meeste stalen frame kun je best richten, al moet je natuurlijk niet bij mij komen zeuren als jouw frame tot de minderheid blijkt te behoren. Reynolds 753 zal echt niet meewerken, en als de roest door de buizen rammelt kon het ook wel eens te veel worden.  De procedure is als volgt:

frame richten 1
Zet het (stalen)*) frame met het bracket in een stevige bankschroef. Controleer of het frame niet gescheurd of doorgeroest is Let daarbij vooral op de buizen bij de mannetjes en daar waar de achterpadden in de buis zijn gestoken. Bij chroom helemaal opletten.


frame richten 2

Controleer eerst of het frame een beetje recht en dus symmetrisch is. Als de achtervork scheef achter het hoofdframe staat zou je dat nu kunnen compenseren. Hier controleren we dit met een touwtje over pad-balhoofd-pad. Je kunt ook een lange lineaal over balhoofdbuis en zitbuis leggen en kijken hoe je links en recht bij de pad uitkomt, dat is een nauwkeuriger methode.

frame richten 3

Meet de breedte tussen de padden op. Stel je wil een 130mm breed wiel monteren, dan moeten we beide kanten dus 2mm uitbuigen


frame richten 4

Buig met de panlat (dan hoef je minder hard te duwen en heb je meer gevoel) de eerste achtervork 2mm uit, dus in dit geval naar 128. Buig vervolgens de andere kant naar 130mm. Doe dit een beetje rustig, duw je te zacht dan veert de vork gewoon weer terug, maar doe je wild dan kun je zo een cm te ver zitten. Dat is niet de bedoeling!


frame richten 5

Zet vervolgens de padden weer evenwijdig. Controleer bv met twee lineaals hoe scheef ze staan en buig ze met een Bahco weer parallel.


*) Een stalen frame zal bruin roesten en is magnetisch. Aluminium frames houden er officieel niet van om te worden bijgebogen maar als het frame gratis was: je kunt wel eens mazzel hebben ;)