Zelf sleutelen aan je fiets (cursussen)
6/2024

Nog geen nieuwe data voor de najaars cursussen,
reken op eind oktober/begin nov  voor
  basiscursus
wielenbouwen
vervolgcursus
werkplaats
werkplaats

Achtergrond
Zo'n 20 jaar geleden ben ik begonnen met het geven van cursussen in sleutelen aan de fiets voor fietsers. Met de nadruk op reisfietsen, want dat was de insteek van de vereniging die de activiteit aanbood. Het bleek leuk om te doen, leverde een boel (+1000) blije gezichten op, en ansichtkaarten uit verre oorden van dankbare fietsers met of zonder pech, want iedereen leert ervan. Het verenigingsbestuur heeft alleen nu een andere afslag genomen, maar voor mij is dat geen reden om met de cursussen te stoppen. Als het met corona weer verantwoord is pakken we de draad weer op, en sinds  voorjaar 2022 is het weer zover. Alle cursussen worden gehouden in de werkplaats in Kiel Windeweer (Gr)

luisteren naar je fiets
diagnose: wat zeggen de lagers?

Wat voor cursussen worden het?
Een basiscursus is er sowieso, en die wijkt niet veel af van het concept zoals zich dat met de jaren gevormd heeft. Maar af en toe verandert er wat aan de inhoud, de fietsontwikkeling staat ook niet stil. En de focus zal vermoedelijk breder worden gelegd, dus nog meer van racefiets tot MTB. Maar nee, geeeeen E-bikes, in deze cursus moet je zelf trappen!  Na de basis komt een vervolgcursus. Fietsen worden steeds ingewikkelder en anders, en in het vervolg behandelen we de moderne ontwikkelingen. Het wielenbouwen komt ook aan bod, maar nu als op zich zelf staande cursus.
En in overleg is er wel meer mogelijk, bv  een dag om (met een kleinere groep) je fiets weer helemaal in orde te maken voor vakantie of het nieuwe seizoen. En andere suggesties of aanvragen voor cursussen op maat zijn welkom.

Basiscursus
Om je een idee te geven hoe de basiscursus in elkaar zit
oeps!
pech
Vervolgcursus
De vervolgcursus gaat door waar de basiscursus ophield. Het is nu een sessie van één dag want wielen bouwen doen we nu apart.
Minder hands-on dan de basiscursus, meer demonstraties en uitleg .

Onderwerpen:


Cursustijd 10:00-17:00
Groepsgrootte max 10
inclusief koffie-thee, lunch mag je zelf voor zorgen
Overnachten met tent in de  boomgaard is prima
Kosten 60 euroWielen bouwen
In de cursus wielen bouwen leer je de beginselen van het spaken van een goed wiel voor een racefiets, MTB of vakantiefiets. Dus eerst theorie en uitleg hoe een wiel in elkaar zit en waar op te letten, en dan zelf aan de slag. Groepsgrootte is max 8, want dan heeft iedereen zijn eigen wiel om aan te klussen en eigen centreerstandaard. Je kan of een voor- of achterwiel bouwen met de materialen uit de cursus (dat wiel blijft dan hier) of een wiel voor je zelf bouwen dat je mee naar huis neemt. Naven, velgen en spaken mag je daarvoor zelf meenemen, maar ik kan er ook voor zorgen. Je eerste wiel moet wel een beetje practisch zijn voor een eerste keer, een loodzware naafmotor of Rohloffnaaf, een exotisch spaakpatroon of carbon velgen zijn dat niet. Dus wel vooraf overleggen, ook om er zeker van te zijn dat alles bij elkaar past..

Cursustijd 10:00-17:00
Groepsgrootte max 8
inclusief koffie-thee, lunch mag je zelf voor zorgen
Overnachten met tent in de  boomgaard is prima

Kosten 60 euro, inclusief Spokey spaaksleutelkamperen in
        de boomgaard
kamperen (facultatief)

Inschrijven
Je kunt je nog niet inschrijven voor de cursussen.in najaar 2024. . Na de zomer is er traditioneel ook nog een cyclus, maar daar heb ik nog geen agenda voor

Belangstelling? :
stuur een mailtje naar reparatiecursus@m-gineering.nl en ik probeer je o de hoogte te houden
 Krijg je geen bevestiging (meestal binnen 24 hr) dan gaat er ergens iets mis met de mail!


 


*) 12 velomobielen of bakfietsen in de werkplaats gaat het uiteraard niet worden, maar oude fiets, nieuwe fiets, budget of sky is the limit fiets, ik vind het prima.