Montagehandleiding Son naafdynamo
 download pdf
download koplamp instructies pdf
De SON naafdynamo is verkrijgbaar in twee varianten: de 20" is bedoeld voor de wieldiameters  394 t/m 528mm of alles zolang je er maar een LED aan hangt, de 28" kan worden gebruikt met een wieldiameter tussen 646 en 716mm. 
De 28" dynamo moet in principe niet gebruikt worden in combinatie met te kleine wielen, omdat in dat geval de open spanning tot zeer hoge waarden kan oplopen. (In een Cargobike met beperkte topsnelheid zal het wel meevallen)
De 20" dynamo toegepast in een te groot  wiel levert bij lage snelheden (<22km/h) niet voldoende vermogen waardoor met een ouderwets halogeen bolletje niet aan de typegoedkeuring wordt voldaan. Met een LED gaat het echter prima

Inspaken
Son dynamo's mogen niet radiaal worden ingespaakt. Ze kunnen er (zonder disc) wel tegen maar je kan rare geluiden krijgen. In een klein Brompton wieltje valt dat mee,  De maatvoering van de flenzen en spaakgaten is afgestemd op 2.0mm spaken. Spaaklengte is afhankelijk van de toegepaste velg, aantal spaken en het spaakpatroon. Zie de rekenhulp op de site van SON

Inbouw van het voorwiel
De standaard SON is ontworpen voor voorvorken met een inbouwbreedte van 100 mm en 9mm asdiameter. Maar er zijn ook Boost, fatbike, extra smalle en 12 &15mm steekas versies.  Bij de vorige versies met schroefdeksel (en bij de schijfremuitvoering) moet de aansluiting aan de rechterzijde komen (kettingkant).  De stand van de stekeraansluiting is vrij te kiezen, je wil er nog bij kunnen als het wiel uit de fiets moet. Zet het wiel vast met de bijgeleverde inbusspanas (8-10N/m) of met een gewone snelspanner. Controleer dat het wiel en de as niet rammelt (stuiterproef) Zit het wiel niet goed vast kan de as gaan ratelen, vooral bij licht aan en zelfs de aansluiting beschadigen!


Schijfrem
De schijfremuitvoeringen van de SON naven zijn conform de IS2000 norm. Montage kan geschieden conform de handleiding bij de rem. Monteer de naaf (dit geldt voor iedere schijfrem) alleen in vorken die tenminste voorzien zijn van padden met 'Lawyers lips'. De krachten op de as zijn met een remschijf zo veel groter dat het niet denkbeeldig is dat de as zichzelf uit de padden wrikt, ook omdat de openingsrichting bij veel voorvorken met schijfrem verkeerd is. De vormgesloten verbinding van de lawyerlips voorkomt de grootste ongelukken. Zet altijd de spanas goed vast: vet de draad en de boutkop in en haal de bout aan met 8-10 Nm. Zeker de eerste tijd frequent controleren. Conventionele stalen snelspanners (weer goed gesmeerd) zijn altijd te prefereren boven lichtgewicht exemplaren. Met een 12 of 15mm steekas zit je natuurlijk helemaal safe.

Voor tandems dient de T uitvoering gebruikt te worden, die voorzien is van harde RVS kartelringen voor meer grip op de vork. (standaard waren vroeger soms kartelringen van zwart geanodiseerd aluminium)

Koplamp
De door SON geleverde koplampen zijn voorzien van een zware koaxiaalkabel. De koplampen worden geleverd met een kant en klaar snoer van 60 cm lengte, of met een langere kabel en losse stekers.
Het 60cm lange snoer heeft de juiste lengte voor de montage van de koplamp aan de vorkkroon en een  28" wiel (zonder vering).
Begin met het monteren van de koplamp op de gewenste positie. Monteer koplampen nooit op de kop, de assymetrische lichtbundel schijnt alle kanten op behalve de goeie, en veel koplampen lopen ook vol water.  Maar de Edelux is ook leverbaar als upside down, met de reflector omgdraaid.
Stekers worden als volgt gemonteerd:
  1. verwijder ca 4 cm buitenisolatie (scherp mes) en twist de koperen buitenmantel ineen
  2. schuif een dun stuk krimpkous over de koperdraad en een dikker stuk over de vertakking, en krimp de isolatie met een heteluchtpistool (desnoods aansteker) vast .
  3. Verwijder de isolatie over de laatste 5mm van de beide draden.
  4. klem met een connectortang de trekontlasting en de draadklem van de stekers vast (Schmidt levert hier een 'betaalbare?' tang voor), desnoods solderen als het twijfelachtig blijft,
  5. krimp met het heteluchtpistool isolatie over de stekers.
Steek de stekers op de dynamo (met een SON willekeurig, bij andere dynamo's: de buitenmantel is massa)) en zet de kabel vast met tie-wraps . Zorg voor voldoende ruimte om de stekers te kunnen verwijderen. Het licht wordt met de schakelaar aan en uit gezet.

Achterlicht
Het achterlicht wordt op de koplamp aangesloten. De spanningsdraad kan met een 2.8mm steker op de koplamp worden aangesloten, of alternatief met de koplamp worden vastgeklemd. Een massadraad is niet strikt noodzakelijk (de koplamp zorgt voor een massaverbinding met het frame) maar natuurlijk wel extra betrouwbaar. Hiervoor is SON aansluitmateriaal of een voorgemonteerde kabel verkrijgbaar.

Onderhoud
Vet de snelspanner niet dik in. De naafas is voorzien van een ventilatieboring die de lagers droog houdt, als je het gat dichtplamuurt werkt die oplossing niet meer. Gebruik dus dunne olie of was. De naaf is volledig beschermd, en bevat op de lagers na geen bewegende delen. De lagers zijn niet nastelbaar of nasmeerbaar, iets speling is bij dit soort lagers normaal. De naafafdichting is niet ontworpen op het geweld van een tuinslang of een hogedrukreiniger, en niet tegen onderdompeling bestand. Controleer periodiek de isolatie van de bekabeling, ivm de hoge open spanning.
De naaf is zonder speciaal gereedschap niet te openen, neem bij defecten contact met ons op.

Let op
De open spanning en de piekspanning bij uitschakelen kan hoge waarden halen.  Bij contact zijn schrikreacties en eventuele ongelukken niet uit te sluiten. Zorg dus altijd voor een deugdelijke isolatie, zeker als een losse schakelaar wordt gebruikt.