remblokjes vervangen
(c) 2015 m.s.gerritsen


Moderne cartridge remblokjes vervangen is redelijk voor de hand liggend, na het verwijderen van een minischroefje of een nog kleinere splitpen kun je de blokjes uit de houder schuiven. Bij het klassieke werk zitten de blokjes echt klem in de houder en is het allemaal iets minder voor de hand liggend.
De truuk is dat je voldoende grip op het houdertje moet hebben en niet in je vingers prikt als je uitglijdt.tableau de chasse
Begin met het verzamelen van het gereedschap. De bankschroef en hamer is niet afgebeeld, die komen straks in beeld. De schroevendraaier ga je vooral misbruiken als hefboom, dus dat is niet mijn nieuwste en duurste.

Heb je remblokjes op steeltjes dan kun je het steeltje in de bankschroef klemmen, bij blokken met moertjes heb je iets geschikts nodig met een gat er in, in dit geval was het eerste wat me voor de loop kwam een  grote moer (m10)

remblokje
Blokjes vastgemaakt aan de moer, en de moer kan ik stevig vastklemmen zonder het boutje te beschadigen, en zonder dat het blokje makkelijk kan draaien (mocht je denken waarom gebruik je geen aluminium spanbekken)
in de bankschroef
Als het houdertje aan twee kanten dicht is buig je met de schroevendraaier een lip een beetje open (maar zo min mogelijk)
geweld!
Wrik met de schroevendraaier het blokje uit de houder. Theoretisch kun je schuiven, maar met 30 jaar oxide in de weg is dit wel zo practisch.

Poets het houdertje weer schoon
terug in het hok
Schuif het nieuwe blokje weer terug, Als je dat nat maakt (water, water met wasmiddel, spiritus) glijdt het rubber een stuk beter.
Lukt het niet met de vingers, dan kun je ook de pomptang gebruiken, of de bankschroef terwijl je met de pomptang voorkomt dat het blokje uit de sleuf schuift

corrigerende tik
Of geef een corrigerende tik..
klaar!
Als laatste duw je met de bankschroef het verbogen lipje weer recht. Al je het lipje niet meer vertrouwt monteer je het blokje zo dat die lip naar achteren wijst, zodat de remkracht op het tegenovergestelde lipje staat.

Heb je blokjes met schuitjes die aan een kant open zijn, dan wijst de opening uiteraard naar achteren