Boekenlijst 


(c) 2001-2022 m.s.gerritsen


   
  Aanraders (op willekeurige volgorde, misschien leverbaar via de boekhandel of -gebruikte- boekensites )
   

  Het Fietsboek  Fred Milson (1996, Haynes Publishing, ISBN 1 85960 302 5)
  Sleutelen aan de fiets met veel duidelijke kleurenfoto's. Op het oog minder uitgebreid als het boek van vd Plas (zie bagger), maar wat er in staat is wel OK. Bovendien wordt uitgebreid ingegaan op wat te doen als het allemaal weer eens tegenzit! 170 pagina's (1-2006: Nederlandse versie is 'out of print', maar er is wel een nieuwe in het engels en deens)

  Bicycles & Tricycles Sharp. (Een reprint (door MIT Press) van het origineel uit 1896, maar out-of-print? $15,-)
  Sleutelen leer je er niet van, het theoretische deel zal niet iedereen aanspreken, maar de gravures van een-, twee-, drie-, vier- en vijf wielers zijn prachtig. Bovendien kun je er heel veel moderne uitvindingen in opzoeken.

  Bicycle Science, David Gordon Wilson. (2004, MIT press) 
  Dit is een standaardwerk over fietstechniek en fietsergonomie met hoog wetenschappelijk gehalte.  Dit is de lang verwachte derde druk, en het standaard werk is weer verbeterd. Verplichte kost, de titel belooft niets te veel: veel tabellen, literatuuropgaven, formules en meetgegevens. Er is nu ook een 4e druk, geredigeerd door Theo Schmidt

  The Touring Bicycle Tony Oliver (1990, Crowood press, ISBN 1 85233 339 7, (UKP 14,-). 
  Oliver was een bouwer van maatframes en maakt zich dus niet druk over onderdelen (heel slim, zo blijft een boek actueel). Maar als je wat wil weten over kleine frames, grote frames, tandems, lugs of geometrie, dan is dit boek warm aanbevolen.

  Le Velo, Borgé-Viasnof (1978, Balland)
  Ik vond dit boek ooit bij de Slechte, en ook al lees je geen meter Frans, alleen om de foto's is het al een echte aanrader. Van fietstoeristen uit de 20-er jaren, nonchalant poserende fietsclubs rond de vorige eeuwwisseling (met opgelapte banden) tot en met uitvinders die voor hun eigen fietsraket op de loop gaan! 

  Cycling. RC Shaw (1973, teach yourself books)
  Is dit een nuttig boek? Vast niet tenzij je historisch onderzoek doet. Maar als je het tweedehands tegenkomt onmiddelijk meenemen voor een terugblik in de tijd dat een fietstourist nog geen haast of indexversnellingen had. En met de 8 tekeningen van Frank Patterson krijg je onmiddelijk zin om weer op de fiets te springen.

  Bicycle design, Mike Burrows, (2000, Company of Cyclist, ISBN 1 898457 07 7, UKP 17,- )
  160 pagina's fiets-ontwerp- techniek, maar dan van de practische soort. Mike Burrows is de man van de Windcheetah ligfiets, en zit ook achter de compactframes van Giant en de Lotus baanfiets. Ik ben het lang niet altijd met Mike eens, maar het  blijft een goed boek..

  A practical guide to wheelbuilding, Roger Musson (6th edition, www.wheelpro.co.uk ukp 9,-) Er zijn bij mijn weten niet veel boeken over wielen bouwen. Je hebt een vlugschriftje door Velofilie (in het Nederlands),  Jobst - ik heb altijd gelijk ook al heb ik geen idee waar ik het over heb- Brandt , Schraner/DT en deze.  Dit boek maakt precies waar wat de titel zegt, er staat geen onzin in en ook ik stak er nog wat van op. Het is een E-book, dus als je naar de website gaat en met je creditcard wappert rolt het binnen 5 minuten uit je printer. Is je kopie niet meer leesbaar dan kun je het opnieuw afdrukken of kijken of er al weer een gratis update is.

  The data book, 100 years of bicycle components and accessory design (Van den Plas Publications, $40,-) Dit wordt wel gekscherend de Shimano catalogus 202x genoemd. Het is een verzameling oude tekeningen uit catalogie en tijdschriften tot 1959. Veel tekeningen zijn van Daniel Rebour en overgenomen uit 'le Cycle'. Rebour stroopte alle beurzen af en vereeuwigde de interessantste constructies. Nauwelijks begeleidende text, maar de plaatjes spreken doorgaans voor zich.

  The dancing chain, History and development of the derailleur bicycle, Frank J.Berto (Van den Plas Publications, $55,-) 382 pagina's ontwikkeling van de derailleur. Als je liefhebberij hebt in oude fietsen heb je hier meer als een paar avonden plezier van!


Bagger (geen compleet overzicht;-))

Bicycle Quarterly. Was  een tijdschrift over fietsen dat 4 x per jaar uitkomt. Een bijzonder eenzijdige publicatie, want het wordt volgeschreven over het soort fietsen dat de auteur/uitgever/fietsgek (Jan Heine, een Duitse geoloog die in Seattle woont) leuk vind. En dat zijn klassieke randonneur- en racefietsen van Franse origine en al hun moderne derivaten. Nadruk lag op de geschiedenis (de eerste publicaties verschenen als Vintage Bicycle Quarterly) en ontwikkeling van de techniek,  het bruikbaar zijn van de fietsen, de Amerikaanse framebouw scene en produkt testen (met statistische verantwoording!). Deze zwart-wit publicatie was zeeeeeeer verfrissend, maar helaas. Jan heeft nu zijn eigen handel en de inhoud van het blad neigt nu toch wel sterk naar advertorials voor JH en al zijn producten.  Ik vind het allemaal niet zo interessant meer. (maar als je nog een stapeltje in zwart-wit tegenkomt..)


Handboek fietstechniek
, Rob vd Plas (1999, Uitgeverij Elmar, ISBN 90389 08962 ca € 20.50)
'Allerlei onderhoudswerkzaamheden en reparaties aan de fiets voert u met behulp van dit handboek zelf uit', juicht de flaptext van de uitgever. En zoveel uitgaves over fietstechniek zijn er niet in het nederlandse taalgebied, dus dan moet dit een welkome aanvulling van de boekenkast zijn. En het boek ziet er  ook aantrekkelijk uit met een prima vormgeving, kleurrijke kaft, netjes in katernen gebonden, met veel foto's van leuke details en een prima literatuurlijst. Alleen jammer dat de inhoud verder niet deugt.

Een gedeelte van de problemen ontstaat doordat de text (de 1e druk stamt uit '92) maar beperkt herzien is, waardoor moderne onderdelen te weinig, en onverkrijgbare onderdelen overbelicht worden. Met veel nieuwe illustraties heeft de uitgever geprobeerd dit op te vangen, maar het probleem blijft.
Nog storender voor een boek dat pretendeert de leek bij reparaties te helpen, is dat de auteur misschien wel veel gelezen, maar kennelijk de laatste 30 jaar niet veel gesleuteld heeft. Veel procedures zijn dan ook slecht, of erger nog fundamenteel fout beschreven. Wat je als leek echt wilt of moet weten wordt doorgaans angstvallig verzwegen. 
Veel leesplezier levert het boek daarbij ook niet op, tenzij je een liefhebber van schoolboeken uit de 50-er jaren bent. Dan kun je de humorloze preek misschien nog waarderen.

Essential gear for Cycle touring
(Tom Allen)

Een E-book (ukp17) met een heel hoofdstuk over vakantiefietsen. Hoewel, ondanks de lijst van 50 contributors toch meer over de fiets van Tom Allen. Zijn kennis over fietsen is beperkt, en dat merk je zodra er over zaken geschreven moet worden die ook in het boek moesten maar waar hij nooit mee te maken heeft gehad. Rohloffnaaf? kan hij niet betalen. SPD, mag je van mij op tegen zijn, maar als je vervolgens pedalen met toeclips niet ook afbrandt heb je nog nooit geprobeerd daarmee een beladen vakantiefiets op een helling op gang te brengen. Vrolijk in kleurtjes geanodiseerde aluminium boutjes voor een vakantiefiets? WTF! Niet aanbevolen dus, als je niets van het onderwerp weet wordt je te vaak op het verkeerde pad gezet, als je wel wat weet kom je niks tegen wat je niet al wist.