650B conversie

Maak van een koersfiets een winterfiets!
(c) 2010-2011 m.s.gerritsen


Als je in de herfst en winter door wil blijven rijden met de racefiets zal je merken dat de harde en dunne bandjes niet het meest geeigend zijn voor de glibberige en smerige wegen. Je krijgt ook wel erg snel natte en koude voeten en een bruine streep op je rug. Ook wordt je sjieke 11 speed carbon monster er natuurlijk ook niet beter op.  Spatborden helpen natuurlijk echt  om fiets en krachtbron schoon of althans minder vies te houden, maar die passen uiteraard niet meer op een moderne fiets, en dikkere en dus hogere banden met meer grip willen ook niet meer onder de rem door.  Dikkere banden met spatborden gaan echter wel passen als de velgen een iets kleinere diameter zouden hebben. De remmen moeten dan natuurlijk wel aangepast worden, want als de velgen kleiner worden moeten de blokjes zakken en dus de remarmen weer langer worden. Iets kleinere velgen waar bredere maar toch goede banden bij te krijgen zijn bestaan, dat is de oude Franse 650B maat bekend als 27" bij de mountainbikers en 584mm bij de metrisch ingestelden.  Je oude racefiets waar je bij inruil toch maar weinig voor terug kreeg is een ideale kandidaat voor zo'n ombouwactie.

Wat je nodig hebt :
Conversie stelt verder weinig voor: Je zet een paar nieuwe wielen in de fiets, verwisselt de remhoeven en stelt de blokjes af. Alleen het spatbord monteren op een fiets zonder oogjes is wat gepruts

650B
Voorvork met R556 rem (inbusbout montage versie) 32mm band en ruim plek voor het spatbord650b
Achterspatbord monteren met een Tie-wrap (twee gaatjes boren)650b

Stangen monteren met een bout met ringetjes en moer van binnen naar buiten. (er zat een handig driehoekig gat in de pad)


650b

Voorspatbord monteren met weer een tie-wrap en wat krimpkous. C'est cru ma ca marche


650b.jpg

Het eindresultaat. En het valt mij niks tegen. Met 23mm bandjes was dit frame op natte klinkerwegen nooit zo vertrouwenwekkend, nu doe je niet echt moeite om bol liggende stroken te vermijden of  zo gunstig mogelijk aan te snijden.

vakantie

en zelfs geschikt voor een lichte vakantie