SON 12V-Info

NB onderstaande informatie geldt vooral bij gebruik met halogeenlampjes. Voor moderne LED verlichting is dit niet zo zinvol, ten eerste geeft de Edelux al 4 x zoveel licht als een halogeen E6, ten tweede reageren de LED lampen met alle electronica duidelijk anders op serieschakeling
De Son naafdynamo kan ook gebruikt worden in combinatie met twee koplampen in serie. De door de dynamo geleverde spanning stijgt dan naar 12V. Dit is mogelijk omdat de dynamo als een stroombron kan worden gezien, de 6V opgave geldt bij gebruik met een 3W lampje. Door het hoge rendement zal de dynamo bij 12V niet zwaarder lopen dan als een conventionele dynamo op 6V, ook al omdat de Son bij 12V zelfs een nog hoger rendement heeft. De Son naafdynamo is heel geschikt als 6W dynamo, omdat er geen slip kan optreden. Probeer je het zelfde met een frictiedynamo, dan zal het wieltje al gauw doorslippen.

De Son dynamo levert 12V-6W vanaf ca 20 km/h (zie grafiek). Onder die snelheid zakt de spanning en wordt het licht zwakker. Voor langzaam rijden is het daarom aan te bevelen terug te schakelen naar 6V bedrijf, want een helder licht is te prefereren boven twee geel brandende koplampen. 

Het aansluitschema voor een 12v installatie staat hieronder. Omdat de SON dynamo in tegenstelling tot sommige concurrenten geen massaverbinding met het frame maakt, kan een dergelijke installatie simpel worden opgebouwd. Is wel een standaard massaverbinding aanwezig, dan moeten de koplampen en het achterlicht geisoleerd worden opgesteld. Bij een Son sluit je de lampen zo aan dat de massaverbinding gemeenschappelijk is. De R&M koplampbeugel is trouwens van kunststof, en lost deze problemen voor niet-Son gebruikers elegant op 

Son levert een speciale koplamp voor 12V bedrijf, dus voorzien van een kortsluitschakelaar: de luxe E6-Z. Deze E6-Z met Bisy reflector is een echte verstraler. De E6-Z is bovendien voorzien van een seriecondensator om de dynamo zo te tunen dat de lichtopbrengst bij lage snelheden nog wat opgekrikt wordt. Met de E6-Z heb je vanaf 16 km/h al meer licht als met een enkele koplamp, met standaard componenten ligt het omslagpunt bij ca 20 km/h. 
Voor hen die zelf een kabelboom met schakelaars willen maken, zijn de E6 en de Lumotec ook leverbaar zonder schakelaars (zie prijslijst).