Framebouwen
{c} m.s gerritsen 2010-2014


"so you wannabee a framebuilder? Keep your dayjob!"


Framebouwen is voor velen een leuke hobby, en sommigen slagen er zelfs in er een inkomen mee te verwerven ;) Voorwaarde is dan wel dat je leuk werk belangrijker vindt dan een groots inkomen.
Om het framebouwen te leren zijn er veel cursussen, boeken,  websites en fora, maar de oude methode van in de leer gaan bij een meester zit er voor de meesten niet meer in.  Je zal dus zelf veel moeten uitvinden, en om belangstellenden een beetje op weg te helpen heb ik hieronder een aantal zaken kort op een rij gezet.
In de VS barst het momenteel van de framebouwers, dus veel van de spullen en info zal daar vandaan komen. Als je geen engels kent: pech!

Boeken:


Fora
Nederlands
Frans

Framebouw wiki


Framebuilding in the USA
Matt Wilkinson beschreef zijn visites aan Amerikaanse framebouwers: http://www.wcmt.org.uk/reports/891_1.pdf


Spullen

VS


UK

Italie
nb zaken doen met italianen is apart.

Cursussen
Onder begeleiding een frame bouwen scheelt een boel tijd en fouten maken, en geeft je een standaard om je aan op te trekken. Deze lijst is zeker niet uitputtend. Voor je met iemand in zee gaat vergewis je er van dat je wat gaat leren. In twee dagen zelf een frame bouwen gaat niet lukken, dan kijk je toe hoe een vakman het echte werk doet.
En let op dat de docent een ervaren framebouwer is. Er zijn ook cursussen waar men vooral enthousiast is, niet gehinderd door enige relevante ervaring. En framebouwen is meestal net even anders als standaard metaalbewerken, en dat wreekt zich dan.

UK

VS


Italie
NL
Duitsland


Video
Op youtube en Vimeo zijn stapels filmpjes om de kunst af te kijken. Oude meesters zijn (IMHO) meestal interessanter dan de jonge & kewle garde. Rih is leuk, Paul Brodie is de moeite, klassieke Japanners (NAgasawa, Kavalinka) zijn leuk..

Beurzen

Op kleine beurzen vindt je heel veel framebouwers bij elkaar die best over hun werk(wijze)  willen praten als je blijk geeft van enige kijk op het onderwerp. En met alleen kijken leer je ook al veel. Je zal er alleen voor moeten reizen.

Europa


VS
en nog een zootje kleinere zoals